dimarts, 30 de juny del 2009

Per la Família...

El dia de Sant Joan aprofitant que era festa, tenia temps i la ocasió s' ho valia, vaig fer un arròs a la cassola per la família. Érem 8 a taula contant les dues nenes (la Martina que ja no és tan petita i la Júlia, que ben aviat farà dos anys). La taula feia molt de goig, en família, i com moltes d' aquestes trobades, improvisada a última hora. Va ser un dia molt especial, amb una companyia molt especial!

Sort que la botiga del poble era oberta i vaig poder comprar 4 coses que em feien falta per acabar de fer aquest arròs, us he de dir que la Martina se'n va menjar dos plats ben plens, mentre la Júlia molt pacientment apartava els pèsols, això si de trossets de gamba no em va deixar ni un.











ARRÒS A LA CASSOLA

Ingredients:

Arròs bomba del Delta (1 paquet de 1/2 kilo i una mica més)

1 pebrot verd petit

1 pebrot vermell petit

1 manat d'espàrrecs verds
2 grapats de pèsols

5 grans d'all sencers sense pelar

12 gambes senceres

12 gambes pelades (en reservem els caps i les clòfies)
1 calamar tallat a rodanxes
1 botifarra tallada a trossets

tomàquet triturat (3 cullerades soperes)

oli, sal

Brou de peix en total 1'5 litre aprox


Nota: la meva sogra a l' hora de fer l' arròs no hi posa mai ceba perquè diu que l' estova, i jo seguint el seu consell no n' hi poso mai, i el resultat és un arròs que queda "suelto" gens pastós, pel meu gust queda amb la textura ideal.

Pel brou de gambes:
els caps i les clòfies de 12 gambes aprox

1 fulla de llorer

2 gots d' aigua

Per la picada:

3 ametlles

3 avellanes
4-6 pinyons

1 galeta maria

1 gra d' all

julivert

brins de safrà

una mica de sal



Com es prepara:

Pel brou: - En un cassó amb una mica d' oli posem els caps i les clòfies de les gambes i la fulla de llorer ho enrossim una mica i ho aixafem, afegim l' aigua, perquè en surti una mica de brou. Ho deixem bullir 5-10 min. Aquest brou es barreja amb el brou de peix (jo en aquesta ocasió vaig fer servir el de la casa Aneto). Però amb una escorpora, el cap d' un rap o d' un lluç, un porro, 1 pastanaga, una fulla de llorer i uns grans de pebre es pot fer un brou amb 20 min.

Per l' arròs:
- En una cassola posem una mica d' oli i els alls sense pelar una mica aixafats, seguidament afegim les gambes senceres i la resta tallada a trossets i les fregim una mica, les reservem.

- Seguidament afegim la botifarra tallada a trossets i deixem que agafi color, quan ja és rossa afegim el pebrot verd i el vermell tallats ben petits, els espàrrecs a rodanxes primes (les puntes les desarem pel final), i el calamar tallat a rodanxes, ho sofregirem a foc viu una estona fins que tingui bon color. Retirem els alls sencers (en reservem un per la picada) i tot seguit afegirem tomàquet triturat, no gaire, només per lligar una mica, li donarem un parell de voltes i afegirem l' arròs, el deixarem enrossir a foc ben viu.

- Ho retirem del foc i preparem la picada, en un morter posem el gra d' all pelat que teníem reservat, el julivert, les ametlles, els pinyons, la galeta maria, els brins de safrà i una mica de sal ho aixafem bé amb la mà de morter, ha de quedar una pasta fina i homogènia. La reservem.

- Tot seguit tornem la cassola al foc i mica en mica anirem afegint el brou que haurà de ser calent, jo aquest pas el faig a ull, però per 600 gr. d'arròs, vaig afegir quasi un litre i mig de brou. Ho deixem coure 10 min a foc viu, tot afegint brou quan ho demana. Passats aquests 10 min abaixem una mica el foc i ho coem 5 min més.

- Afegim els pèsols, les puntes dels espàrrecs les gambes a trossets, i la picada. Al damunt hi posem les 12 gambes senceres i ho coem 5 min. més.

- Quan fa 20 min de la cocció ho tapem i ho deixem reposar 5 min. abans de servir-lo.

- Seguint aquests temps de cocció queda l' arròs al punt.

Espero que us agradi!

12 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Molt ben explicat aquest arròs. Ideal per una taula de festa. Per cert aquestes nenes son molt llestes, una menjant dos plats i l'altre cruspint-se les gambes!!!
Un petó a tu i a la teva família.

Gemma ha dit...

Les paelles grosses per molta colla sempre fan patxoca i fan festa, oi? Quasi sap greu fer-la malbé per servir-la als plats... :)

Cuinagenerosa ha dit...

no hi ha com un bon arròs quan es reuneix la família, i més si és un arròs tan bo com aquest :)

Marta Padenous ha dit...

Ei...quina pinta aquest arròs...i el millor amb colla...em puc imaginar l'oloreta....
ptnts

Mercè ha dit...

Beth, quina pinta més bona aquesta cassola d'arròs!! Oh, ara fa dies que no en menjo i me n'has fet venir unes ganes... :)
Petons!

Vanesuky ha dit...

Arròs a la cassola!!!M'encanta, i molts diumenges el faig, encara que m'hagi d'estar a la cuina tot el matí!!!
El secret és fer-ho poquet a poquet i amb molt d'amor!

Un petonet.

Glòria ha dit...

L'arròs sempre fa festa i quines nenes més eixerides, eh?.

Fins aviat

El cullerot Festuc ha dit...

La Júlia és una nena molt llesta!!! Jo tampoc deixaria les gambes...jejeje!!!
Un plat de festa Beth!
Petunets,
Eva.

illetapitita ha dit...

Jo tampoc deixaria les gambes!!!
L'arrós a la cassola em recorda a trobades familiars, records que sempre es guarden.
Una abraçada!

zer0gluten ha dit...

Pues me parece un arroz realmente espectacular, así que gracias por compartir la receta.
Besitos sin gluten

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Ummm boníssim aquest arròs i la picada m´ha agradat molt, mai l´he preparat així...la pròxima vegada ho provaré...petonets

La Llibreta Viatgera ha dit...

Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris!

Un petó! Beth