dilluns, 9 de març del 2009

El millor regal...la família

El post d' avui és llarg, ja que en motiu del meu aniversari ahir vaig convidar la família a dinar a casa, vaig voler fer un menú d' aquells de quedar bé, així que anem per feina...

Després de gaudir del "savoir fer" del món blocaire he agafat diferents idees que m' han semblat fantàstiques per quedar d' allò més bé i impressionar als nostres convidats, algunes d' aquestes idees són de " El Cullerot Festuc de l' Eva, com per exemple presentar el menú per escrit i començar l' àpat amb uns deliciosos entreteniments o aperitius










MENÚ PLAT PER PLAT




1. ENTRETENIMENTS DE L' EVA

Les receptes del aperitius estan extretes íntegrament de "El Cullerot Festuc"

1a - GAMBA AMB TRANSPARÈNCIA





Ingredients:

8 gambes
Brou: aigua, pebre, llorer

4 fulls de gelatina
oli


Com es prepara:


  1. Posar en una paella oli juntament amb els caps i les clòfies de les gambes, i deixar que redueixi.
  2. Fer un brou curt amb els ingredients i escaldar les gambes.
  3. Diluir els fulls de gelatina amb el brou curt i distribuir en un motlle tipus glaçonera. Disposar al mig una gamba i deixar refredar a la nevera.
  4. Per servir, posar-ho a sobre d'una cullera i decorar amb l'oli de gambes.

1b - CULLERETA D' ESCOPINYES AMB CÍTRICS






Ingredients:


1 llauna d'escopinyes

taronja

llimona

pebre

oli d'oliva


Com es prepara:
  1. Fer una vinagreta amb el suc de les escopinyes, l'oli i el pebre.
  2. Tallar a pèl els grills de la taronja.
  3. Presentar unes quantes escopinyes, amb la taronja i una mica de vinagreta. Decorar amb pell de llimona.

1c - CREMA DE MELÓ AMB CRUIXENT DE PERNIL
(la varem adaptar al nostre gust)





Ingredients:


1 meló
2 llesques de pa de motlle sense crosta
1 cullerada de vinagre de xerès
oli d'oliva
sal, pebre blanc, fulles d'alfàbrega i menta
pols de pernil cruixent
sal Maldon


Com es prepara:
  1. Triturar el meló, el pa unes fulles d' alfàbrega i menta fins que quedi una crema ben fina, afegir el vinagre, el pebre i l' oli.
  2. Per la pols de pernil, posar al grill unes làmines de pernil. Quan estiguin ben cruixents, picar-les amb un ganivet.
  3. Repartir la crema en bols, empolvorar amb la pols de pernil i una mica de sal Maldon i decorar amb una fulla d'alfàbrega.

2. CREMA DE CARBASSA AMB TORRADETA, FOIE I REDUCCIÓ DE VINAGRE BALSÀMIC DE MÒDENA





Ingredients:

1 kg de carbassa

2 porros

1 patata grossa

2 pastanagues

brou de pollastre

oli,sal, pebre


- Per decorar:


daus de foie mi cuit
reducció de vinagre balsàmic de Modena (l' he comprat fet)

sal maldon

cibulet


- Com es prepara:

1- En un olla, sofregim el porro, la carbassa, la pastanaga i la patata tot tallat a daus, afegim una mica de sal.
2- Quan les verdures ja han suat una miqueta, afegim el brou i deixem coure fins que les verdures siguin cuites.
3- Triturem les verdures i perquè ens quedi una crema més fina per presentar la passem pel colador xinès, si volem hi podem afegir un rajolí de nata i pebre.
4- Al moment de servir, servim els plats amb la crema, la torradeta, el daus de foie lleugerament marcats a la paella, la reducció de vinagre, el cibulet, un rajolí d'oli i els cristalls de sal Maldon.



3. FILET DE VEDELLA
AMB CEBETES, CEPS I REDUCCIÓ DOLÇA D' OPORTO



Nota: Per aquest plat recomano tenir la guarnició preparada amb antelació, els filets els tindrem fora la nevera una estona abans de servir, d' aquesta manera la carn no queda freda de dins si la coem al punt.


Ingredients:

- Per la carn:

8 Filets de vedella de 3 a 5 cm de gruix
sal Maldon

- Per la guarnició de ceps:

sal

ceps trossejats
oli

- Per la guarnició de cebes:

1/2 kg cebetes franceses
mantega

1 cullerada de sucre
1 mica de Flor de sal de la Camargue (jo hi he posat Maldon)
Aigua
Vi d' Oporto
Vinagre de Módena


- Per la reducció d' Oporto:

(també es podria fer amb Pedro Ximenez, us adjunto un link, on està explicada l' elaboració)
500 cc d' Oporto

4 cullerades de sucre
una mica d' aigua

mantega

Com es preparen les guarnicions:

- Guarnició de ceps:


Fregim els ceps trossejats a foc ben viu amb una mica d' oli, sal
i pebre i reservem


- Les cebetes franceses:

He seguit aquesta recepta de I+D en mi Cocina.
No us escric la recepta p
erquè al bloc queda molt ben explicada amb un pas a pas.

- La reducció d' Oporto:

En un cassó posem el sucre, la mantega i el vi, i deixem reduir a foc baix fins obtenir una textura de caramel (aquest procés dura ben bé unes 2 hores), de tant en tant remenem per barrejar bé el sucre amb el vi, si quedés massa espesa un cop es refredi hi afegiríem una mica d' aigua

- Per muntar el plat:
Afegeix una imatge
Al moment fem els filets a la planxa amb una mica d' oli, posem el filet al plat i sal Maldon pel damunt, posem la guarnició, les cebetes, i els ceps, i acabem amb la reducció de vi, podem donar-hi un toc de color, amb cibulet.


4. VOL-AU-VENTS FARCITS DE CREMA PASTISSERA I FRUITA AMB XOCOLATA CALENTA



Ingredients:

8 vol-au-vents (us adjunto el pas a pas de la Su de Webos Fritos, per si us animeu a fer la vostra pròpia pasta de full)
1 kiwi

maduixes
1 plàtan

Xocolata de postres per fondre

Almívar (opcional)
Fulles de menta


- Per la crema pastissera:

500 cl de llet
100 g de sucre
1 canó de canyella
pell de llimona
4 rovells d'ou
40 g de farina de blat


Com es prepara:


Per fer la crema pastissera, poseu en un cassó 400 ml de llet, canyella, la pell de llimona i sucre al foc. Per una altra banda, barregeu la resta de la llet amb els rovells i la farina de blat en un bol. Quan la llet estigui a punt d'arrencar el bull, retireu la pell de llimona i la canyella, i afegiu-hi la barreja de llet, rovells i la farina de blat. Quan espesseixi traieu-la del foc i deixeu-la reposar ben tapada.


Per muntar el plat:

- En un plat, posem un vol-au-vent, i el farcim amb una mica de crema, posem les fruites tallades a trossets (si les volem tenir preparades amb antelació, les haurem reservat cobertes amb suc de taronja, i haurem d' escórrer el suc) si volem ho pintem amb una mica d' almívar i decorem amb xocolata desfeta i una fulla de menta

Espero que us agradi!

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Beth....felicitats per a dues bandes...una per el teu aniversari i l'altre per aquest blog culinari que te'l kurres molt be.

record
mkl

El cullerot Festuc ha dit...

Beth!!! Vaia menú que vas fer!!! Però bé s'ho valen els últims 20, oi?? :) Els vol-au-vents els vas fer tu??? Quina feinada!!! M'encanta el menú que has triat...i els aperitius tb! jeje!! El filet fa una pinta deliciosa, jo faig com tu, el deixo des del matí fora la nevera pq m'agrada la carn poc feta i sinó està freda!!! felicitats cuinera!!
Petunets,
Eva.

josep ha dit...

Beth,

Primer de tot, moltes felicitats per l'aniversari. En segon lloc, dir-te que és genial el manú que vas preparar, quina feinada!. Ara bé, el resultat: espectacular! Suposo que els comensals van sortir contents i esperant la propera convidada.
Una abraçada

La cuina vermella ha dit...

O sigui que vas celebrar el 8 de març dins la cuina? això sí que és ser una dona treballadora!! records!!

Gemma ha dit...

Un menú espectacular, digne d'una celebració d'aniversari com cal! Però quina feinada a preparar-ho tot...
Segur que els convidats van quedar ben satisfets, van menjar millor que si haguessiu anat de restaurant :)

Su ha dit...

Que trabajo mas fantástico!!!
mi enhorabuena!!!

La Llibreta Viatgera ha dit...

Mkl, moltes gràcies, porta feina, però dona moltes satisfaccions!!

Eva, sí l' any q ve festa grossa...els vol-au-vents no els vaig fer pq ja no tenia més temps, portava tres dies preparant els plats del menú, però vull dedicar una tarda a fer la pasta de full, feta a casa deu ser boníssima...els teus aperitius van ser un èxit!!!

Josep, moltes gràcies!! Si vaig tenir feina, però va agradar tant q bé s' ho va valer, tothom va quedar encantat!

La cuina vermella, si, ja ho veieu, dona treballadora, treballadora!!

Gemma, moltes gràcies, els convidats van sortir molt contents, i jo també, pq tot va sortir molt bé, tothom va fer la comparacio amb el restaurant, deien que hauria sortit més car i no tan bo!! Em faig sentir molt afalagada!

Su, muchas gracias, hubo trabajo detrás, pero todo salió fantástico, la celebración y la comida, fue un éxito! Prometo ponerme pronto con tu hojaldre!

Un petó!
Beth

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Beth moltes felicitats!!! i nena vaja menú, és una passada de debó, enhorabona maca

Cuinagenerosa ha dit...

moltes felicitats, beth, encara que sigui amb retard. felicitats per l'aniversari i per aquest menú fantàstic. segur que la teva família en va gaudir molt. Una abraçada i fins aviat!

La Llibreta Viatgera ha dit...

Maria Jose, moltes gràcies, va ser una feinada, però va valer la pena!

Manel, moltes gràcies, va ser una dia molt especial!

Un petó!
Beth

joana08 ha dit...

Un postre de luxe. Queda molt bé, a molta gent li agraden els ingredients i boníííííísim. Felicitats!!, Per cert, els meus pares viuen a Vacarisses i no ho canviarien per res.

La Llibreta Viatgera ha dit...

Joana, gràcies, el postre no em va portar gaire feina, però la veritat és que va venir molt de gust després del filet. Nosaltres hi passem les vacances, i la veritat és que si està de meravella!

Un petó!
Beth