dimecres, 29 d’abril de 2009

El Consomé Europe

El millor consomé que he tastat me'l vaig prendre al Gran Hotel Europe de Sant Petersburg acompanyat per un harmoniós duet de piano i violí, la primavera del 2003, encara recordo el color i l'aroma d' aquell "Chicken Consommé", que em transporten al magnífic saló de l' Europe i la seva refinada cuina francesa, reconegut com el millor restaurant de tot St. Petersburg.

Tot sovint preparo brou a casa, però el d' avui volia ser un homenatge a una de les ciutats més boniques i sorprenents i que ara fa 6 anys vàrem visitar en motiu del nostre viatge de noces.
El centre històric de St Petersburg està considerat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la plaça de l' Hermitage, l' impressionant Palau d' Hivern a la vora del riu Neva, els seus canals al més pur estil venecià, la fortalesa de Pere i Pau, o el metro, no deixen indiferents a propis i estranys.

(Gràcies mama pel bol de consomé! )



BROU DE POLLASTRE

Ingredients:

1/2 col
1/2 carbassa
3 pastanagues
1 nap
1 xirivia
2 branques d' api
1 porro
2 tomàquets
1 ceba amb 3 o 4 claus d' espècie (opcional)
pollastre i gallina (carcassa, cuixes, ales, al vostre gust)
sal
aigua mineral

Opcional: 1 bouquet garní o farcellet, xerès

Com es prepara:

1- Pelem i tallem les verdures a trossos, no gaire petits, prèviament netes.

2- Fem el mateix amb el pollastre.

3- En una olla gran, posem les verdures, el pollastre, la sal, i cobrim amb l' aigua mineral.

4- Deixem que arrenqui el bull i anem desengreixant a mesura que es va coent, perquè no quedin impureses ni el greix de la pell del pollastre, ho deixem bullir a foc suau, entre 1 i 3 hores (jo com a mínim sempre el tinc una hora i mitja) si és necessari podem anar afegint aigua.

5- Passat aquest temps, colem i abans de servir hi podem afegir un mica de xerès, i rebaixar amb un brou curt d' api, pastanaga i porro, per clarificar. Aquest pas ens serviria perquè el brou passés a ser un consomé

Nota: Jo no hi poso mai patata, ni a les cremes, ni al brou que tinc previst congelar, ja que pot fermentar. Tampoc m' agrada posar-hi os de pernil, prefereixo, posar-hi vedella i pollastre, si el vull fer més consistent.


Espero que us agradi!


dijous, 16 d’abril de 2009

Mona, Munna, ous, galetes i Pasqua!

He volgut fer un petit recull, un petit homenatge a tots els blocaires per aquestes mones, ous i galetes de Pasqua tan espectaculars que ens han regalat, pel bon saber fer d' aquests pastissers amateurs, però no menys professionals, com sempre un plaer pels sentits!



















Gràcies:

a la Mercè de "Cuina per Llaminers"
al Manel de "Cuinar és Generós"
a l' Eva de "El Cullerot Festuc"
a la Bea de "El Rincón de Bea"
a la Trotamundos de "Food and Cook"
a la Gemma de "La Cuina de Casa"
a la Txell i el Kike de "La Cuina Vermella"
a Miss Nono de "Love Food"
a la Dolça de "No tot són postres...a la Cuina"
a la Nuria de "Spanish Recipes"
a la Glòria i el Josep de "El Cafè de Nit"
a l' Enric de la "Samfaina d' Arts"

Un cop més gràcies a tots!


dilluns, 13 d’abril de 2009

Els dilluns llegums

Un dia a la setmana a casa mengem llegum, la que més ens agrada és la llentia, en totes les seves preparacions, ja sigui amb amanida per l' estiu, guisades per quan fa fred, en crema, o simplement passades per la paella amb una mica de ceba com acompanyament ràpid.

Les d' avui són guisades, però no porten gens de feina, i amb 20 minutets estan fetes, les podríem fer molt més elaborades i més potents de gust afegint costella, botifarra negra, cansalada i all, jo he preferit fer-les més lleugeres, però igualment gustoses amb les herbes aromàtiques que sempre donen un toc especial als guisats.









LLENTIES LLEUGERES

Ingredients:

400 gr de llenties ja cuites
1 ceba mitjana
1 xoriçet
1 botifarra
1 pastanaga
una mica de brou
llorer
romaní - farigola
pebre
2 tomàquets ratllats
opcional: 1 gra d' all picat


Com es preparen:

1- En una cassola, sofregim la ceba ja tallada (també hi podem afegir un gra d' all) i posem una mica de sal, pq sui la ceba, afegim també la pastanaga (en aquesta ocasió, vaig posar la que havia sobrat de la verdura de fer el caldo) afegim la botifarra tallada a trossets, la fulla de llorer, el romaní i la farigola, sofregim.

2- Tot seguit afegim el tomàquet ratllat, i donem un parell de voltes perquè s' evapori una mica l' aigua, i afegim una mica de pebre, i brou (si ens agraden més caldoses, afegirem més brou) al cap d'un minuts afegim les llenties, i deixem coure 5 minutets, perquè agafin gust i ja estan llestes per servir.

3- Com en tots els guisats, si es fa d' un dia per l' altre serà molt més gustós.


Espero que us agradi!