dijous, 26 de febrer del 2009

Coca de llimona

És d' aquelles postres que no necessita presentació, et lleves un dissabte al matí, i amb un iogurt, 3 ous, farina, sucre i llevat ja la tens llesta, és tan ràpida de fer, que fins i tot si som matiners, la podem degustar amb una bona tassa de cafè amb llet o xocolata calenta, si podem esperar a que sigui cuita i es refredi una miqueta.

A mi m' agrada posar-hi la pell de la llimona tallada ben petita o xocolata esmicolada, també admet fruits secs, com panses o nous, aquesta és la clàssica de llimona, i la vaig fer dissabte per portar-la de postres a casa els meus sogres.










COCA DE LLIMONA


Ingredients:

1 iogurt, pot ser natural sense sucre o de llimona
3 ous
amb el mateix envàs del iogurt
1 mesura d' oli
2 mesures de sucre
3 mesures de farina
2 llimones (el suc)
tires de pell de llimona tallades a trossets ben petits
1 sobre de llevat Royal
sucre fi per decorar
pell de llimona i alguna rodanxa per decorar

Opcional:
panses i nous (si la volem farcir de fruits secs)
xocolata trossejada (si la volem fer de xocolata farem servir iogurt natural, i no posarem el suc de la llimona, ni la pell)
pinyons per decorar


Com es prepara:

1- Preescalfem el forn a uns 180-200ºC a dalt i abaix

2- En un bol, posem tots els ingredients, el ous, el iogurt, la mesura d' oli, les dues mesures de sucre i les tres de farina, el sobre de llevat, el suc de les dues llimones, i una mica de la pell de la llimona tallada ben fina. Amb l' ajuda d' unes barilles ho treballem fins obtenir una massa ben fina, homogènia i sense grumolls.

3- Untem un motlle amb mantega o oli i aboquem la massa, ho posem el forn amb escalfor només abaix, quan hagi pujat, al cap d'uns 20-25 min, posem el gratinador, i sense deixar de vigilar esperem a que agafi una mica de color, abans de treure-la del forn la punxem amb un escuradents, si surt net és que ja és cuita.

4- Deixem que es refredi abans de desmotllar, i abans de servir l' espolvorem amb sucre fi i unes tires de llimona pel damunt.

Espero que us agradi!

Nota: de vegades també faig servir la mateixa base per farcir motlles de magdalenes poso una mica de la massa i uns trossets de xocolata de postres, es couen amb un moment, i queden boníssimes!


diumenge, 22 de febrer del 2009

El Tiramisú de la Naoko

Aquesta recepta és especial. Gràcies a la Naoko, la dona del nostre "germà gran" Bernat, vaig fer tiramisú per primera vegada, la primera vegada que la vaig veure, i la primera vegada que va venir a sopar a casa. Jo sense forn, i amb uns amics tan especials a sopar.

Em vaig arriscar molt aquell dia, no s' ha de fer mai provar receptes noves quan han de venir convidats.

El tiramisú d' avui és pel meu germà, fa temps que me'l demanava... Com que la primera vegada el vaig fer sense ou, (a l' estiu i en cru em feia una mica de por)
va agradar molt, doncs sempre més l' he fet d' aquesta manera, tot i que sé del cert, que res té a veure amb l' original de la regió del Veneto i que data dels anys 50.








TIRAMISÚ "MY WAY"

Ingredients:

24 melindros o pa de pessic cassolà
2 terrines de mascarpone de 250 grs
1 rajolí de nata líquida

cacau amarg en pols
xocolata negra per ratllar
cafè soluble
aigua
Opcional: un rajolí de licor (per barrejar amb el cafè)


Com es prepara:

1- Preparem amb aigua natural un cafè soluble força carregat.
2- En un bol treballem el mascarpone barrejat amb el sucre i un rajolí de nata líquida.

3- En una safata disposem els "melindros" prèviament sucats amb el cafè, amb molt de compte perquè no es trenquin. Si volem podem donar forma a la base de melindros amb un cèrcol per presentar-lo en una copa transparent o en racions individuals, per exemple.

4- Un cop tenim la base feta, aboquem la meitat de la crema de mascarpone.

5- Ho cobrim amb el cacau amarg en pols

6- Fem una segona capa de "melindros"

7- Aboquem la resta de crema de mascarpone

8- Ho tornem a cobrir amb cacau.

9- Ho deixem reposar a la nevera almenys unes 12 hores, jo sempre el deixo tota una nit a la nevera.
10- Decorem amb xocolata negra ratllada, i servim ben fred.

Nota: El Tiramisú original, es fa amb ous batuts amb sucre, "melindros secs" anomenats savoiardi i Amaretto (licor d' albercoc i ametlles) o Marsala, diria que hi ha tantes receptes diferents com italians a Itàlia!

Espero que us agradi!
Kiniitte moraeruto ureshi desu (Bernat, gràcies per la traducció al japonès!)


dimecres, 18 de febrer del 2009

De sobte, amanida!

Per avui, ens venia de gust arròs, o millor dit, després de la verdura del dilluns, i la pasta del dimarts, dimecres tocava arròs, en principi havia de ser un arròs senzill, per acompanyar, però ens vàrem anar animant, i animant i de sobte aquesta amanida d' aquelles de quedar bé. Així que el que havia de ser un arròs sense més, s' ha convertit en un senyor primer plat.

D' aquells que m' agraden a mi fàcil, ràpid i boníssim. Els que dinem cada dia de tupper no hem de renunciar a menjar bé!!











AMANIDA TÈBIA D' ARRÒS I MOLT MÉS

Ingredients:

125 grs. arròs basmati

barreja de brots tendres (rúcula, canonges, espinacs, fulla de roure)
panses

gambes

1 llauna de tonyina (jo sempre la compro amb oli d' oliva)

olives

blat de moro
Reducció de vinagre balsàmic

oli


Com es prepara:


1- Bullim l' arròs, la cocció de l' arròs basmati, és més curta que l' arròs bomba, amb 10 minuts ja està llest. Un cop cuit, el refredem amb aigua freda i el reservem.


2- En un bol, posem, la tonyina, el blat de moro, les panses, i les fulles d' enciam, i l' arròs


3- En una paella marquem les gambes, lleugerament salpebrades.

4- Al moment de servir, posem les gambes, l' oli i el caramel de vinagre balsàmic. I ja està llesta per menjar.


Espero que us agradi!


dissabte, 14 de febrer del 2009

Una mica de color

He decidit portar aquest pastís a casa els meus sogres, la intenció era fer una coca de llimona, però en vista de l' avorriment cromàtic del bloc i per donar-hi una mica de "vidilla" (de sobte m' he adonat de la misteriosa fixació que tinc pels grocs i ocres en totes les seves variants) m' he decantat per aquest clàssic entre els clàssics.

La recepta me la va passar la meva amiga Anna fa no sé quants anys i l' he fet un munt de vegades, en tinc diferents fotos, però avui l' elaboració, la presentació i la foto és exclusiva per la Llibreta Viatgera.












PASTÍS DE FORMATGE AMB MELMELADA DE FRUITS VERMELLS

Ingredients:


Per la massa:

1 terrina de formatge Philadelphia

3 ous

2 iogurts naturals s/ sucre

3 cullerades soperes de sucre
2 cullerades soperes Maizena


Per la base:

1/2 paquet de Galetes Maria

mantega líquida


Cobertura:

melmelada de fruits vermells


Per decorar:

maduixes, gerds, maduixetes de bosc, unes fulles de menta o alguna peça de xocolata


Com es prepara:


1- Triturem les galetes amb la picadora, i les barregem amb la mantega desfeta, fins obtenir una massa homogènia i una mica compacta, la disposem al motlle on farem el pastís, cobrim bé tota la superfície, i ho reservem al congelador.


2- En un bol, posem el sucre, la maizena, els iogurts, els rovells d' ou i el formatge, i ho triturem amb el Turmix.


3- Muntem les clares a punt de neu i les incorporem amb suavitat a la preparació anterior, quan ho tenim ben barrejat ho aboquem al motlle que teníem al congelador.


4- Preescalfem el forn només la part de baix i posem el pastís durant uns 40 min, els ultims 10 min, aprox, posem el gratinador, i ho vigilem constantment fins que agafi una mica de color, ho punxem amb un escuradents per assegurar-nos que és cuit, el deixem refredar.

5- Un cop fred, el desmotllem i el cobrim amb la melmelada de fruits vermells, el posem a la nevera un mínim de 4 hores abans de consumir.

Abans de servir-lo el decorem amb unes maduixetes de bosc, gerds, o maduixes i unes fulles de menta, també s' hi pot posar alguna peça de xocolata.
Nota: aquest pastís és ideal per prepara d' un dia per l' altre.

Espero que us agradi!


dimecres, 11 de febrer del 2009

Pasta, pasta!!

M' encanta la pasta, i m' encanta sobretot fer les salses que l' acompanyen, avui per variar una mica de les típiques salses, carbonara, pomodoro, bolognesa o pesto, m' ha vingut molt de gust fer una salsa amb nous, he comprat els ingredients sobre la marxa, i després he fullejat la recepta que recordava haver vist per casa.

Pensant-hi bé, potser he fet les coses en l' ordre invers, el més normal, és mirar primer la recepta, i després comprar el que fa falta. Però bé, el cas es que de vegades arriscar-se també té la seva gràcia, sobretot a la cuina...

uff...per sort no m' ha faltat res quan m' he posat mans a la feina...menys mal ;)








TAGLIATELLE AMB SALSA DE NOUS I PARMESÀ

Ingredients:

(no poso les mides, perquè ho he fet a ull)

1 bossa de pasta fresca (parpadelle, tagliatelle, penne rigate)

un bon grapat de nous ja pelades
parmesà en pols
1 llesca de pa integral sense crosta

llet

crema de llet

sal

oli

pebre

Opcional: 1 gra d' all, julivert o cibolet picat

Com es prepara:

1- Torrem les nous en una paella fins que agafen color, (també es poden torrar al forn) i les deixem refredar

2- Remullem la llesca de pa integral amb llet

3- Posem l' aigua, per coure la pasta, a bullir.

4- Mentre esperem que bulli fem la salsa.

5- En un vas de Turmix, triturem les nous, el parmesà, la llesca de pa sense crosta remullada, un bon raig d' oli, sal, pebre, i si volem el gra d' all.

6- Hi afegim crema de llet, i una mica de llet, fins obtenir la textura que més ens agradi.

7- Colem la pasta i la posem en un bol, i aboquem la salsa pel damunt, remenem bé.

8- En un plat, posem la pasta, i pel damunt hi posem una mica de parmesà, pebre acabat de moldre, i un bon raig d' oli.


Podem donar-hi un toc de color amb una mica de julivert o cibolet picat. Jo hi he posat unes nous picades ben fines.

El que més m' agrada d' aquest plat, és que la salsa no necessita cocció, així que és molt ràpid de fer, ja que mentre bull la pasta, es fa la salsa, i amb 10 min tenim un plat ben bo, ràpid i fàcil.

Espero que us agradi!




diumenge, 8 de febrer del 2009

HEMC 30 MANZANA - Matí de Diumenge

Al meu germà li encanten els pastissos, els dolços, els salats, en fi, li apassiona menjar, i avui li he preparat un Pastís de Poma, un dels seus postres preferits.

Aquesta recepta no sé d' on ha sortit, el cas és que la tenia dins la meva Llibreta de receptes, i m' ha semblat ideal per fer-la aquest matí, ja que tenia tots els ingredients, i a més és molt senzilla de fer. He variat alguna coseta de l' original, però crec que el resultat serà bo.




Gràcies a la proposta de La Cuina Vermella, he decidit participar amb aquesta recepta al HEMC 30, del mes de febrer, dedicat a la poma, i organitzat per la Vanesa Sierra de Mis Deseos más dulces.



PASTÍS DE POMA


Ingredients:

5 pomes
50 gr de mantega desfeta
100 gr de farina
150 gr de sucre integral (la original era amb sucre blanc)
2 ous
1/2 sobre de llevat Royal (no n' he posat, perquè he utilitzat farina de força)

Opcional: canyella

Com es prepara:

1- En un bol barregem els ous, el sucre i la mantega, amb unes barilles remenen fins a obtenir una massa ben fina.

2- Seguidament, hi afegim ben a poc a poc, la farina.

3- Ratllem 4 pomes, una la reservem per guarnir, i les afegim a la massa, remenem bé fins obtenir una massa ben lligada i homogènia.

4- Untem un motlle amb una mica de mantega i aboquem la massa.

5- Tallem la poma restant en mitges llunes per decorar, i posem pel damunt una barreja de sucre integral i canyella.

6- Ho posem al forn durant uns 40-45 min, a uns 180º. Abans de treure'l el punxem amb un escuradents per assegurar-nos que és ben cuit.

Espero que us agradi!

dijous, 5 de febrer del 2009

El primer post

Amb una mica de por, estreno aquesta "Llibreta Viatgera", després de visitar diferents blocs de cuina, dels que confesso, m' he fet absolutament fan, avui començo aquesta petita, però no menys emocionant, aventura del món dels blocaires, i dedico aquesta primera entrada a l' Eva, del Cullerot Festuc; a la Gemma, de la Cuina de Casa; a la Su de Webos Fritos; als nois de La Cuina Vermella i a la Samfaina d' Arts, la majoria d' ells no em coneixen, però jo gràcies als seus blocs, em sento com a casa quan hi entro. Així que aquest primer post és per tots ells.





TRUFES DE MASCARPONE I COCO

Ingredients:
(en surten unes 40 peces)

24 melindros dels durs
250g de Mascarpone
200g de xocolata negra
1 rajolí de licor
Coco ratllat per arrebossar

Virutes de xocolata

Opcional: Cacau pur, sucre fi i canyella

Com es preparen:

1- Amb el minipimer triturem els melindros fins que quedin fets farina.
2- Fonem la xocolata al microones.
3- En un bol, barregem, fins que aconseguim una massa homogènia, la pols de melindro, la xocolata desfeta, el formatge mascarpone, i el rajolí de licor.
4- Ho deixem reposar a la nevera mínim dues hores.
5- Un cop passat aquest temps, fem boletes, de la mida de les tarrinetes on les vulguem presentar
6- Les arrebossem amb el coco ratllat i les virutes de xocolata.

També es poden arrebossar amb cacau pur en pols, i amb una barreja de sucre fi i canyella.


Fins aviat!


PD: Aquesta recepta l' he escollit per estrenar el bloc, perquè és la primera recepta "blocaire" que vaig fer.
Gràcies Gemma, perquè aquestes trufes van ser un èxit absolut!